O nás

Když se řekne Gruzie, vytane na mysli každému pijáku vína tak řečené oranžové víno. Místní vinaři upřednostňují označení jantarové víno a tak je to pro nás dobře – cítíme, jak se ve starověku protnula orientální hedvábná s naší baltskou, jantarovou stezkou. Jantar – Římané ho překvapivě považovali za zkamenělou moč rysa ostrovida – skutečně nejlépe obráží barevnost a podstatu gruzínských vín. Jantar má řadu odstínů, není jen oranžový. A stejně jako v jantaru, v němž jsou zataveny pravěké organizmy a rostliny, je i v gruzínských vínech připravených ve starobylých hliněných nádobách kvevri zaznamenán pravěk či dokonce prvopočátek vína. A ten prvopočátek se s každým dalším vinobraním připomíná a zpřítomňuje.
I proto vznikla Kolchis, distribuce přírodních gruzínských vín, která si klade za cíl seznamovat stále zvídavější středoevropské pijáky vína s bouřlivě fermentující gruzínskou vinařskou současností, která však je – tak jako nikde jinde na světě – přímo napojena na takřka osmitisícileté, kontinuální vinaření pod Kavkazem.

Za distribuci Kolchis, jejíž název odkazuje ke starověké Kolchidě, stojí dva lidé: duší celého projektu je Salome Khardzeishvili, rodilá Gruzínka s osobitým imeretským šarmem, jež byla vůbec první propagátorkou naturálních gruzínských vín v České republice. Salome je bezesporu největší tuzemskou znalkyní vín vyráběných v kvevri, pravidelně navštěvuje nejzajímavější gruzínská vinařství a neustále objevuje nová. Díky jejím enogastronomickým výletům se pro gruzínská vína nadchly desítky Čechů, mezi nimiž byla řada moravských vinařů.

Druhým „Kolchiďanem“ je Bogdan Trojak, vinař, básník, zakladatel vinného baru a distribuce VELTLIN, organizátor festivalu Praha pije víno a jeden z prvních propagátorů autentických vín u nás. Jeho dlouholetý zájem o naturální vína (a také o vinařskou historii) jej logicky přivedl až k jejich samotnému prameni vyvěrajícímu pod Kavkazem. Země, kde je víno poezií a poezie vínem mu učarovala a stále se do Gruzie vrací.
Každé víno, které distribuce Kolchis nabízí, je pečlivě posuzováno. I proto je její portfolio zatím skromné. Na každé degustační, objevitelské cestě jsou sice ochutnány desítky vín, selekce je však velmi přísná. Na prvním místě je čistota vína a přesvědčení, že nemoci a vady nesmí být omlouvány tzv. naturálností vín.
Nabídka Kolchis bude postupně a rozvážně růst. Její budoucí pestrost je dána i tím, že Gruzie disponuje více než čtyřmi stovkami autochtonních odrůd. Objevování a zprostředkovávání tohoto nesmírného vinného bohatství je nekonečné, fascinující putování. Kolchis chce být pomyslnou lodí Argo, která bude přivážet tekuté bohatství dnešní Kolchidy, víno, jež je pro místní lidi víc než pouhým nápojem.